Home » Știință » Insulina cultivată în salată verde nu va mai necesita injecții dureroase

Insulina cultivată în salată verde nu va mai necesita injecții dureroase

Publicat: 26.06.2023

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania (SUA) au cultivat insulină în salată verde și, spre deosebire de insulina sintetică din prezent, noul tip nu va mai necesita injecții dureroase.

Provocarea este că organismul uman folosește hormonul insulină pentru a transforma zahărul din sânge în energie.

Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 produc puțină insulină sau deloc în mod natural, așa că trebuie să-și injecteze insulină sintetică, iar unele persoane cu diabet de tip 2 au nevoie și ele de injecții de insulină.

Pe lângă costuri, injecțiile sunt dureroase

De obicei, insulina este crescută în bacterii sau celule de drojdie și este un proces complicat care descurajează mulți potențiali producători de la intrarea pe piață. Prin urmare, doar câteva companii produc cea mai mare parte a insulinei din lume, iar această lipsă de concurență a dus la costuri mai mari pentru utilizatori.

În plus, insulina sintetică de astăzi trebuie să fie depozitată și transportată la temperaturi scăzute, fapt ce adaugă un alt obstacol în locurile în care electricitatea fiabilă și camioanele frigorifice nu sunt disponibile.

Pe lângă costuri, injecțiile sunt dureroase și, dacă nu sunt bine calibrate, pot introduce prea multă insulină în fluxul sanguin prea repede, determinând scăderea nivelului de zahăr din sânge sub intervalul sănătos, o afecțiune numită „hipoglicemie”.

Cum a fost creată insulina cultivată în salată?

Insulina cultivată în salată: folosind un dispozitiv numit „pistol genetic”, cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au bombardat celulele de salată verde cu gene de insulină umană, trecând pereții duri ai celulelor vegetale. Genele s-au integrat apoi în genomul salatei verzi, iar plantele au ajuns să producă insulină folosind gene umane.

Apoi, cercetătorii au uscat la rece salata verde, au măcinat-o și au făcut din această pulbere o pastilă care poate fi depozitată și transportată la temperatura camerei.

Atunci când le-a fost dată șoarecilor cu diabet zaharat, insulina pe bază de plante a reglat nivelul zahărului din sângele rozătoarelor în decurs de 15 minute, fără a-l face să scadă prea mult. Între timp, șoarecilor tratați cu injecții cu insulină adesea le-a scăzut rapid nivelul de zahăr din sânge, ceea ce a dus la hipoglicemie temporară.

Ce provocări a depășit noul studiu?

Aceasta nu este prima încercare de a crea insulină ce poate fi administrată pe cale orală, dar numeroase eforturi din trecut au fost împiedicate de faptul că acizii din stomac tind să descompună insulina înainte ca o cantitate suficientă să ajungă în sânge, notează Freethink.

Echipa de cercetători a descoperit că același înveliș dur al celulelor vegetale care a necesitat utilizarea pistolului genetic protejează hormonul de insulină în stomac, permițându-i să se deplaseze în intestin și, în cele din urmă, să ajungă la ficat.

Spre deosebire de insulina sintetică disponibilă în prezent, căreia îi lipsește una dintre cele trei peptide găsite în insulina naturală, insulina pe bază de plante a echipei conține și peptida C lipsă, făcând-o un înlocuitor mai bun pentru hormonul real.

O insulină mai bună, dar și mai accesibilă

Următorii pași pentru cercetători vor include testarea insulinei pe bază de plante la câini și apoi la oameni. Dacă funcționează așa cum s-a sperat, cercetătorul Henry Daniell consideră că insulina cultivată în salată va ajuta jumătate de miliard de oameni cu diabet din întreaga lume.

„Am crescut într-o țară în curs de dezvoltare și am văzut oameni murind pentru că nu își puteau permite medicamente sau vaccinuri. Pentru mine, accesibilitatea și accesul global la asistență medicală sunt fundamentul muncii”, a spus el.

„În acest caz, facem insulina mai accesibilă, în timp ce o îmbunătățim semnificativ. Pacienții pot obține un medicament superior la un cost mai mic”, a adăugat Daniell.

Studiul a fost publicat în Biomaterials.

Vă recomandăm să citiți și:

Carbohidrații rafinați produc efecte teribile asupra creierului

O alimentație bogată în grăsimi și zaharuri scade calitatea somnului

Ar putea o dietă sănătoasă să ne întinerească creierul?

Simpla senzația de foame ar putea fi suficientă pentru a încetini procesul de îmbătrânire

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase